Oslavy 300 let obnovení kostela v Martínkově

07.06.2013 13:33

Martínkov, 25. - 26.5.2013

 

Mimořádnou a neopakovatelnou slavnost zažili ve dnech 25. - 26.5.2013 občané Martínkova a také všichni rodáci a návštěvníci obce. V těchto dnech tomu bylo právě 300 let od chvíle, kdy došlo k obnovení místního kostela Navštívení Panny Marie. Původní gotický chrám byl husity roku 1421 zničen a zachovala se z něj pravděpodobně jen kamenná křtitelnice. Zásluhu na tom, že byl na tomto místě kostel znovu vystavěn, má lesonický pán Karel Theofil hrabě z Aichpichlů.

Oslavy, které byly připravovány již několik měsíců předem, trvaly téměř tři dny. V pátek večer byl kostel otevřen pro širokou veřejnost v rámci Noci kostelů. Po slavnostní mši si mohli návštěvníci prohlédnout výstavu kalichů a obětních roušek a pro ty odvážnější se otevřela i věž kostela.

Sobotní odpoledne začínalo opět v kostele, kde slavnost zahájili trubači z Lukova. Poté se příchozí mohli dozvědět různé zajímavosti z historie kostela, poslechnout si pěvecké vystoupení mladších martínkovských děvčat a také přivítat vzácné hosty. Poté už se všichni pomalu přesouvali do místní sokolovny, kde na všechny čekalo malé občerstvení s ochutnávkou více než 250 vzorků vín z Moravy. Večer byl ukončen posezením u cimbálu, na kterém vystoupil martínkovský krojovaný soubor Džbánek.

I neděle pokračovala ve slavnostním rázu. V jedenáct hodin začínala v krásně vyzdobeném kostele mše svatá, kterou sloužil novoříšský opat Marian Kosík. Sešly se na ní všechny generace a vyslechly s nadšením nejen slova pana opata, ale také zpěvy martínkovského sboru Jordán. V odpoledním programu si většina z účastníků slavnosti nenechala ujít ani vystoupení téměř padesátičlenného třebíčského sboru Musica Animata, který musel nadchnout úplně všechny.

Celé oslavy poté zakončilo hromadné vypouštění symbolických tří set balónků s logem martínkovského kostela. Celou tuto akci podpořil i Kraj Vysočina a finance, které se při těchto oslavách získaly, půjdou na opravu interiéru chrámu. Všem, kteří se této akce zúčastnili anebo jakkoliv přispěli k jejímu zdárnému průběhu, ještě jednou děkujeme.

 

Fotogalerie: